Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mezőgazdaság földrajza

2012.03.30

A mezőgazdaság legfőbb célja a Föld lakóinak az élet fenntartásához szükséges élelmiszerekkel történő ellátása. Két fő ága a növénytermesztés és az állattenyésztés.

A mezőgazdaság két fő ágazta:

 • Növénytermesztés,
 • Állattenyésztés.

 

 

 

  A világ aktív népességének kb. 50%-a (1,5 milliárd fő) a mezőgazdaságban dolgozik, de a fejlődő országokban ez az arány kb. 70%, a fejlett országokban pedig kb. 5%. (A szélső értékek: Nepálban 93,3%, Ugandában 83,3%, Mozambikban 81,3%; ugyanakkor Nagy-Britanniában 2,1%, az USA-ban 2,6%, Németországban 3%; Magyarországon 9%)
  A szárazföldek felszínének kb. 30%-án folyik kizárólag mezőgazdasági tevékenység, további 30%-ot pedig részben a mezőgazdaság hasznosít.
  A mezőgazdasági termelés nemzeti jövedelemből való részesedése a világon átlagban 5-10%, de a fejlődő országokban ez az arány 40-60%.

A mezőgazdasági földrajz (agrárgeográfia) a mezőgazdasági termelés térbeli rendjének gazdasági, társadalmi és természeti összefüggéseit, törvényszerűségeit kutatja, értelmezi.A mezőgazdaságnak sokféle típusa alakult ki a történelem során, amelyeket sokan és többféle szempont alapján csoportosítottak.

1. Hagyományos mezőgazdaság

 1. Hagyományos állattenyésztő gazdálkodás

  - szubpoláris nomadizmus: a pásztorok egyszerűen követik a rénszarvascsordákat, Skandinávia és Oroszország északi részén jellemző.

  - szárazövi nomadizmus: főleg tevét, juhot, kecskét tartanak, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten.

 2. Hagyományos növénytermesztő gazdálkodás

  - hagyományos szárazművelés: a trópusi területeken, öntözés nélkül termesztenek édesburgonyát(=batáta), maniókát, főzelékféléket, kukoricát, kölest.

  - hagyományos öntözéses gazdálkodás: a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában oázisokban és a folyók mentén, valamint Dél- és Kelet-Ázsiában jellemző, ahol főleg rizst termelnek

2. Fejlett tőkés mezőgazdaság

 1. Európai intenzív (belterjes), kisüzemi vegyesgazdaságok (növénytermesztés és állattenyésztés).

 2. Észak-Amerikai stílusú extenzív (külterjes) növénytermesztés: főleg az USA-ban, Kanadában, Argentínában jellemző gabonatermelés.

 3. Észak-Amerikai stílusú extenzív legeltető állattenyésztés (ranch-gazdálkodás): főleg Amerikában, Ausztráliában, Dél-Afrikában jellemző, szarvasmarha és juhtenyésztés.

 4. Ültetvényes gazdálkodás: Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Afrika egyes részein jellemző, főleg ipari és élvezeti növényeket termelnek nagy mennyiségben: kaucsuk, kakaó, kávé, banán.

   

  A mezőgazdaságról a Wikipédián

  Forrás:

  Sárfalvi - Tóth: Földrajz I. 282-302. o.
  Bernek - Sárfalvi: Általános társadalomföldrajz 128-142. o. és 201-207. o.

 

A mappában található képek előnézete Mezőgazdaság