Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Föld napja

2010.04.22
Föld napja
„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
 
 
  •             Az első Föld napja megemlékezést 1970. április 22-én tartották az USA-ban Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére. (Azóta az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett.)  
  •             A Föld Napja ifjúsági mozgalomként indult, de már első alkalommal 25 millióan vettek rajta rész.
  •             Ezt követően törvények születtek a levegő, a vizek védelmére és környezetvédő szervezetek alakultak, nemcsak az USA-ban de sok más országban is..
  •            Ma világszerte több millióan ünneplik ezt a napot, melyet hazánkban először 1989-ben ünnepeltünk meg.
  


A Föld napja lényege, hogy ne másoktól várjuk a megoldást, mi magunk is tegyünk jobb, élhető jövőnkért és gyermekeink jövőjéért.
Mert elég, ha csak odafigyelünk cselekedeteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, tudatosan választunk, vásárolunk, közlekedünk, döntünk stb. környezetünk fenntarthatósága érdekében, máris tettünk valamit a változásért.
Eldönthetjük, mit és kit támogatunk, mit nem. Nem kell támogatni a környezetszennyezést, vegyszerezést, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását. Vigyünk magaddal táskát, kosarat, ne fogadjunk el zacskót mindenhol. Keressük a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást. Kerüljük az eldobható dolgokat. Ne dőljünk be a szép külsőnek és a vicces reklámnak. Figyeljünk az élelmiszerek és kozmetikumok összetevőire, ne mérgezzük magunkat vegyszerrel. Döntésünkkor talán éppen a gyerekmunkát vagy más emberi szenvedést támogatunk egy távoli országban? Esetleg egy olyan céget, amely a génmanipulációban érdekelt; amely kozmetikai célokra is állatkísérletek folytat?
A közlekedésben részesítsük előnyben sétálást, biciklizést (főleg rövid távon), ha tehetjük, válasszuk a tömegközlekedést és az egyéni közlekedésben az alacsony- fogyasztású és káros anyag kibocsátású járműveket.
Lakásunk berendezésekor, felújításakor, figyeljünk a hőszigetelésre. Olyan fogyasztókat vásároljunk, amik energiatakarékosan működnek, így nemcsak a környezetet óvjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük.